Arkitekturens historiska mästerverk

Arkitektur är något som har fascinerat oss människor i årtusenden. Än i dag kan vi beskåda historiska byggnader med fantastiskt arkitektur. Genom att studera gamla byggnader och dess arkitektur vet vi mer om hur livet var på den tiden. Byggnadsmaterial, byggnadstyper och dess konstruktion ger oss en inblick i dåtidens vardag såväl som högtider. En historisk byggnad kan, precis som ett fotografi, dokumentera en speciell händelse i historien. Till skillnad mot ett fotografi lever däremot byggnaden vidare och skapar mening och minnen för människor i århundraden eller ibland till och med i årtusenden. Än idag kan vi ta del av byggnader som byggdes för flera hundra eller tusen år sedan. Här finns några av historiens mest fantastiska underverk inom arkitektur.

Arkitekturens historiska mästerverk finns utspridda över hela världen. Självklart finns det många fler mästerverk, men här presenteras fyra olika byggnader i fyra olika länder som alla haft en stor viktig betydelse för respektive lands befolkning. Pyramiderna i Giza är ståtliga gravmonument för att bevara minnet av faraonerna. Kinesiska muren i norra Kina är världens längsta monument och världens största försvarskonstruktion. Colosseum i Rom är ett av de främsta arkitektoniska monumenten från Antikens Rom och än idag är den en inspiration för moderna arenor. Taj Mahal är ett mausoleum i Agra i Indien som bygger på en vacker och sorglig kärlekshistoria. Gemensamt för dessa mästerverk är att de tog lång tid att bygga och att de har en historia som lever vidare än idag.

Pyramiderna i Giza, Egypten

Pyramiderna i Giza i Egypten är ett av arkitekturens mest ikoniska mästerverk. Dessa nio pyramider ligger på Gizaplatån sydväst och Egyptens huvudstad Kairo. De tre största av pyramiderna är uppkallade efter faraoner som vilar där: Cheops, Chefren och Menkaura. Pyramiderna är gravmonument för att skydda och bevara faraonernas minne och eviga liv. De sex mindre pyramiderna har inget namn. Den äldsta och största pyramiden, den 145 meter höga Cheopspyramiden, tog 20 år att bygga (2580 – 2560 före Kristus) och består av 2,3 miljoner block av kalksten. Detta innebär att varje timme, dag som natt, under 20 års tid lades 12 kalkstensblock till. Detta krävde en enorm organisation och tusentals arbetare. Idag är pyramiderna ikoniska byggnader som beundras världen över.

Kinesiska muren i Peking, Kina

Kinesiska muren utanför Peking i norra Kina är en av världens mest beundrade monument. Byggandet leddes av Qin Shi Huangdi och den byggdes i syfte att försvara. Muren är främst byggd av stenar, packad jord och tegel och miljoner människor var med och byggde muren. Historiker beräknar att omkring 300 000 människor dog under byggandet av muren. Byggandet av muren pågick i flera omgångar från 300-talet före Kristus och blev färdig under 1600-talet. Denna mur är med andra ord mer än 2 300 år gammal och är idag en av de mest välbesökta turistattraktionerna i världen. Denna försvarsmur utgör idag cirka 6 000 meter och är världens längsta monument. Muren anses även vara världens största försvarsstruktur och är ett av världens 7 nya underverk.

Colosseum i Rom, Italien

Colosseum, även kallad Kolosseum eller Flaviska amfiteatern, är ett av de mest välbevarade monumenten från Antiken. Denna ellipsformade amfiteater i Rom i Italien anser vara ett av de främsta arkitektoniska monumenten från Antikens Rom. Till denna amfiteater vallfärdar årligen hundratusental besökare för att ta del av detta mästerverk. Colosseum började byggas år 72 efter Kristus och stod klar år 80. Byggnadsmaterialen som användes var främst betong och sten. Byggnaden är 48 meter hög och 524 meter i omkrets och framför allt känd för gladiatorspel, avrättningar och teater under Romerska rikets tid. Colosseum hade plats för åtminstone 50 000 åskådare och gladiatorspel hölls ändra fram till år 404 efter Kristus. Förutom att vara en populär turistattraktion så är Colosseum idag även en inspiration för moderna arenor.

Taj Mahal i Agra, Indien

Taj Mahal är ett mausoleum i Agra i delstaten Uttar Pradesh i Indien. Taj Mahal är en otroligt imponerande byggnad i vit marmor som bygger på en kärlekshistoria. Taj Mahal kallas även för “juvelen bland muslimsk konst i Indien” och är ett av de främsta exemplaren av Mogularkitektur – en blandning av persisk, turkisk och indisk arkitektur. Taj Mahal byggdes av Mogulrikets kejsare Shah Jahan till minne av hans hustru som dog när hon födde deras fjortonde barn. Kejsaren var utom sig av sorg och ville att minnet av hans hustru skulle vara något utöver det vanliga och lät påbörja byggandet av detta mästerverk år 1632. Det vita, majestätiska mausoleet stod klart år 1643. Idag vallfärdar turister såväl som lokalbor för att njuta av den vackra plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*