De mest intressanta arkitekt- och konstruktionsprojekten världen över

Genom historien har människan byggt en mängd fantastiska konstruktioner. Ofta med ytterst primitiva verktyg och utan de hjälpmedel vi har idag i form av CAD-program och annan mjukvara. Människan har byggt pyramiderna i Giza, hur man lyckades med det förstår vi inte än idag. Vår art har byggt Kinesiska Muren som ett försvar mot andra av oss. Vi har byggt slott, katedraler och hela städer i djungeln som idag står övergivna. Vi har byggt Eiffeltorn och lutande torn och mycket mycket mer. Det som förenar dem är att de är utslag av allra yppersta ingenjörskonst. Briljanta sinnen som klarar av att lista ut hur de ska byggas, och galna finansiärer som pumpar in pengar i dem.

Det är dock få byggen som blir riktigt mytomspunna i sin egen tid. Oftast krävs det något extra för att en byggnad ska ta plats i det allmänna medvetandet. Den måste vara störst, bäst, dyrast eller längst. Eller ha en udda form, som till exempel Stockholms Globen eller Malmös Turning Torso som är två exempel på svenska byggnader som har lyckats uppnå i alla fall viss internationell ryktbarhet. Dock är de flesta av de mest fascinerande byggnadsverken inte byggda här, utan vi får ta oss ut i världen för att hitta dem. I den här artikeln ska vi titta närmare på ett par av de maffigaste och häftigaste byggnaderna som har uppförts nyligen eller är på väg att uppföras i närtid.

Burj Khalifa

En sån här lista är inte komplett utan Burj Khalifa, givetvis. Detta är en av världens mest kända skyskrapor, det är förmodligen bara Empire State Building som kan tävla med den. Byggnaden färdigställdes 2010 i Dubai som en del av ett stadsutvecklingsprojekt av gigantiska proportioner. Skrapan är nästan 830 meter hög och kostade runt 1,5 miljarder dollar att bygga. Den som inte är höjdrädd kan med fördel ta sig upp 452 meter upp i luften och besöka utsiktsvåningen (utomhus) för att få en svårslagen vy över staden. Burj Khalifa ritades av arkitektbyrån Skidmore, Owings and Merrill. Inspiration hämtades både från islamsk arkitektonisk tradition och från den legendariske arkitekten Frank Lloyd Wright:s idéer om hur riktigt höga hus ska byggas.

Qingdao Haiwan-bron

Qingdao Haiwan-bron är ett vansinnesprojekt i ordets rätta bemärkelse. Den är världens längsta bro över vatten, och mäter in på imponerande och smått obegripliga 41,58 kilometer. Bron går mellan städerna Qingdao och Huangdao i Shandong-provinsen i Kina. Den tog cirka 4 år att bygga klart och totalt arbetade uppemot 10 000 byggnadsarbetare på projektet. Hur mycket den kostade att bygga är oklart. Officiella kinesiska siffror säger 1,5 miljarder dollar, men många hävdar att det är väldigt mycket i underkant och att bron i själva verket var mycket dyrare att bygga. De högre spekulationerna placerar den rätta summan närmare nio miljarder dollar. Oavsett hur mycket den kostade så kommer man dock inte undan att det är ett fantastiskt och oerhört imponerande byggnadsverk.

World One, Mumbai

World One Tower i Mumbai färdigställs 2019 och kommer då vara världens högsta bostadshus med sina 117 våningar och 442 meter. Komplexet består av totalt tre torn varav två redan är färdigställda, men dessa är något lägre än World One. Arkitekt för projektet är Pei Cobb Freed & Partners. För inredningen står ingen mindre än Giorgio Armani, så här kan man vara säker på att bo stilfullt. Sen är det i vanlig ordning så att smakar det så kostar det. Den som vill köpa en trerummare på den här adressen får slanta upp med motsvarande 15-20 miljoner kronor. Då får man å andra sidan tillgång till både gym och den cricket-bana som finns i huset.

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia -Heliga Familjen, är en kyrka som knappast kan ha gått den som någon gång varit i Barcelona förbi. Vad gör den då på den här listan? Jo, den är nämligen inte färdigställd ännu trots att bygget av den påbörjades 1882. Kyrkan byggs sakta med säkert över tid, och finansieras helt med privata donationer. Sagrada Familia ritades av den legendariske spanska arkitekten Antoni Gaudí och har en väldigt spektakulär exteriör som är inspirerad av olika bibliska passager. Interiören och fönsterkonstruktionerna är ett resultat av oerhört avancerad geometri och skuggspelet samt inredningen ska efterlikna en katalanks skog. Kyrkan beräknas idag stå färdig 2026. Men om den inte blir det så är det inte bråttom. God arkitektur måste få ta tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*